HOŞ GELDİNİZ

maden ve madenciliğe ilişkin yazı, fotoğraf, belge ve bilgilerin paylaşılması amacıyla hazırladığım bu sayfaya isteyen herkes katkı sunabilir. bilgi örgütlendikçe anlam kazanır, insan öğrendikçe...

15 Aralık 2011 Perşembe

HEMA İŞÇİSİ EYLEMDE



Zonguldak’ın Ereğli İlçesi’nde faaliyet gösteren Hattat Holding’e bağlı HEMA Kandilli İşletmesi’nde çalışan maden işçileri, ücret zammı ve yıllık 1 ton yakımlık kömür isteklerini ilettikleri işverenin olumlu yanıt vermemesi üzerine 14.12.2011 tarihinde 16:00-24:00 vardiyasında iş bıraktı.

İşçiler 3 yıla yakın bir zamandır ücretlerine yapılmadığını ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda işçilere sosyal hak olarak 3 ton kömür verildiğini dile getirerek; “aylık 700 Tl. ile 1100 Tl. arası bir ücret karşılığı yerin 500 metre altından kömür çıkarıyoruz. Yaptığımız işin zorluğunu anlatmaya gerek yok. Neredeyse asgari ücret sayılabilecek bir ücretle ve herhangi bir sosyal hakka sahip olmadan madende çalışmak yaptığımız işin karşılığı değildir.” diyerek; işverenin kendilerine kulak vermesini, kamuoyunun kendilerine sahip çıkmasını istediler.

İşçilerin eyleme başlamasının hemen ardından HEMA Kandilli İşletmesi yöneticilerinin, jandarmaya haber vererek sorunu asayiş sorununa indirgemesi, işçileri taşıyan servis şoförlerini arayarak, gece vardiyası ve gündüz vardiyası işçilerini işyerine getirmemelerini söylemesi, eylemin diğer vardiyalarda çalışan işçilerle bütünleşmesini engellemeye yönelik bir tavır olarak algılandı.

15.12.2011 sabahında işyerinin giriş kapısına “iş güvenliği” gerekçesi öne çıkarılmış bir duyuru asan HEMA yönetimi, “İşyerinin ikinci bir duyuruya kadar tatil” etti. Ocak içerisinde yapılması zorunlu işleri yapacak olan ve adları giriş kapısında yazılı olan işçilerin dışında, diğer işçilerin işyerine girmelerine izin vermeyen HEMA Kandilli İşletmesi yönetiminin bu eylemi gerekçe yaparak çok sayıda işçiyi işten çıkarabileceği konuşuluyor.

İşçiler geçmişte kendilerine ücret zammı ve sosyal hak konularında sözler verildiğini, bunun da 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34.maddesindeki “ücretin zamanında ödenmemesi, sözleşmenin uygulanmaması durumunda, işçiler iş görme borcunu yerine getirmeyebilirler. Bu eylem toplu nitelik kazansa bile grev olarak değerlendirilemez.” hükmünün ihlali anlamına geldiğini belirtiler.

İşçiler dün geceden bu yana işletme önündeki bekleyişlerini sürdürürlerken, eyleme Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şubesi destek veriyor. HEMA yönetiminin kabul etmesi durumunda; Kandilli Belediye Başkanı, Gökçeler Belediye Başkanı, Kdz Ereğli Belediye Başkanı, Kdz Ereğli Muhtarlar Derneği, Genel Maden İşçileri Sendikası’nın arabuluculuk yapabilecekleri belirtiliyor.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

ıscılere gereken ucret werılmemektedır ıs guwenlıgınde sıkıntılar bulunmaktadır kısıler yer ustunden calısan kısıler gıbı nerdeyse askerı ucret gıbı maas almaktadırlar bu grew onların dogal hakkıdır sendıkaya baglanmaları gerekır geregınn yapılacagına ınanıyorum

Adsız dedi ki...

grew dewam edıyor ancak mudur halen ıscılerle muhatap olmamakta bu grew nw-ereye kadar surecek bılmıyorum ama bırılerı cebını doldurma telasındalar...magdur kalan yıne bu garıban ıscıler olacak bu ne wıcdansızlık anlamıyorum bu yırumlat-rımı gorupta tepkısıs kalmayın arkadaslar bız grewe gıdemıyorsak tepkımızı burdan gosterelm el ele werelım...

madencininsesi dedi ki...

söylediklerinde haklısın. hema yönetimi halen daha işçilerle görüşmedi. bu arada genel maden iş armutçuk şube başkanı İsa Mutlu hema yönetimi ile görüşen gökçeler belediye başkanı Bekir Çolak'la yaptığı görüşmeyi işçilere aktardı. hema yönetiminin 8-10 kişi dışında diğer işçilerin önümüzdeki hafta işe başlayabileceklerini söylediğini aktardı. ücret artışı ve 1 ton yakımlık kömür talebiyle ilgili bir açıklama yok. sanırım hema bu işi bilek güreşine dönüştürmeye ve işçilere ders vermeye yönelik bir tutum içine girecek. kamuoyu desteği ve işçilerin kararlılığı bu eylemin işten çıkarmalar yaşnmadan sonuçlanmasını sağlayabilir. yoksa çok daha olumsuz süreçler beklenmelidir.

madencininsesi dedi ki...

BASINA ve KAMUOYUNA

14.12.2011 tarihinde 16:00-24:00 vardiyasında çalışan arkadaşlarımız; önümüzdeki yıl için ücretlere zam yapılması ve sosyal hak olarak 1 ton yakımlık kömür verilmesiyle ilgili olarak HEMA yöneticileriyle görüşmeye gitmişlerdir. Görüşme sırasında HEMA yöneticilerinden birinin takındığı olumsuz ve sert tutum sonucu daha önceden düşünmediğimiz halde, böylesi bir eylemin başlamasına neden olmuştur.

6 yıllık bir işletme olan HEMA Kandilli İşletmesi, bugüne kadar madencilik koşullarına uygun ve emeğimizin karşılığı sayılabilecek bir ücret politikası belirlememiştir. Arkadaşlarımız görüşme sırasında var olan ücret politikasının madencilik işkoluna ve günün koşullarına uygun hale getirilmesini dile getirmişlerdir.

Gerek eylemin başlamasına neden olan sert ve olumsuz tutum sırasında, gerek eyleme başladıktan sonra işveren vekillerine, işyerinde görevli olarak çalışanlara ve işyerine çağrılan kolluk güçlerine karşı en küçük tepki, taşkınlık yapmadık. Çünkü bizim derdimiz ekmek derdi. 4 yıla yakın zamandır ücretine zam yapılmayan arkadaşlarımız var. Ayrıca sosyal hak olarak çıkardığımız kömürden 1 ton yakımlık kömür istiyoruz.

Eylemimiz sonrası işletme yönetimi, işçileri işyerlerine taşıyan servis şoförlerine haber göndererek işçileri getirmemesini istemiş, kapıya da ikinci bir duyuruya kadar işyerinin tatil edildiği yazısını asarak bizim işyerimize girmemize izin vermemiştir. Bu gelişmeler sırasında gerek Genel Maden İşçileri Sendikası yöneticilerinin, gerek belediye başkanı ve diğer kurum temsilcilerinin ara buluculuk önerileri HEMA yönetimi tarafından “bizden çıktı” denilerek geri çevrilmiş, sorunun tarafı olan bizlere de en küçük bir diyalog kapısı açılmamıştır.

Bizler HEMA Kandilli İşletmesi’nde çalışan maden işçileri olarak;

1)İşveren temsilcisinin tutumu sonucu başladığımız bu eylem nedeniyle bir tek arkadaşımızın bile işten atılmasını kabul etmeyeceğiz.

2)Eyleme başlamamıza neden olan ücret politikasının düzeltilmesi ve yıllardır zam yapılmayan ücretlerimize zam yapılmasını istiyoruz.

3)Çıkardığımız kömürün 1 tonunun sosyal hak olarak verilmesini istiyoruz.

Anlatmaya çalıştığımız gibi, bizler çalıştığımız işin zorluğuna ve riskine uygun bir ücret, sosyal hak ve işten çıkarılma kaygısı taşımadan çalışmak ve üretmek istiyoruz. Başta bölgemizdeki seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları, meclis üyeleri, muhtarlar olmak üzere tüm duyarlı insanların desteğini bekliyoruz. İlk andan itibaren bize desteğini sunan Genel Maden İşçileri Sendikası’na teşekkür ederken, desteklerinin devam edeceğini umuyoruz.


HEMA KANDİLLİ İŞLETMESİ
MADEN İŞÇİLERİ

YEDİ MART SEKSENÜÇ ÜÇ MART DOKSANİKİ VE TÜM MADEN ŞEHİTLERİNE

hangi köyün yüreği / hangi ananın gözyaşları / tutabilir yasınızı // bilmem kaç yedi kat altında / yatarken yerin / okuttular kur’an’ınızı / yatış şeklinizi bile bilmeden // ilk size kuruldu/ cenazesiz gömütlükler/ -dünyada yüreğim gömüt size-// bilmem kaç yedi kat altında yerin / yatarken sizler / yemin ettim böylesinin sürmeyeceğine // yemin ettim/ yatış şeklinizi bilmeden// bilin ki dostlarım / dimdik ve ayaktasınız / yüreğim gömüt size...// Armutçuk-Kozlu 10/03/92 / salim çalık / GÜLMEKLE AĞLAMAK ARASI (sf.36)

geleceğe dikiliyor gömüt taşları



biliyorum
kendisini kirleterek tükeniyor
umutla süslenmiş gelecek günler

şimdi
bir bir içime gömülüyor
yaşamda alacağı kalan çocuklar
ömrü metaya değişilen işçiler
içime gömülüyor
töreye kurban edilen kadınlar
ve karşılıklı dağlara sürülüyor gençler
gömüt taşları geleceğe dikiliyor
gömüt taşları iki parça yüreğime

şimdi
tepeden tırnağa utançla
__ipe çekiyorum mutluluk düşlerimi
acı ve hüzün ötesi yaralı duygularla
__tenime gömüyorum gülüşlerimi

………………kasım-aralık 2007
salim çalık