HOŞ GELDİNİZ

maden ve madenciliğe ilişkin yazı, fotoğraf, belge ve bilgilerin paylaşılması amacıyla hazırladığım bu sayfaya isteyen herkes katkı sunabilir. bilgi örgütlendikçe anlam kazanır, insan öğrendikçe...

21 Ağustos 2008 Perşembe

hema'da eylem

Hattat Holding'e bağlı Hema Kandilli Kömür İşletmesi'nde (Ereğli) işçiler 4 saat iş bıraktı.
Hema Kandilli Kömür İşletmesi'nde taşeron şirket İşler Ticaret'e bağlı çalışan işçiler yaklaşık 1 yıldır ücretlerinin zamanında ödenmediğini, 3 aylık yemek paralarının verilmediğini belirterek 21.08.2008 günü gündüz vardiyasında ocağa girmediler.
İşletme müdürü Nuh Baş'ın ücretlerin ve yemek parasının yarın olmazsa en geç 28.08.2008 tarihine kadar ödeneceği sözünü vermesi üzerine işçiler işbaşı yaptı.

geçtiğimiz yıl da Hema maden işçileri ücretlerinin düşük olması nedeniyle 3 gün boyunca iş bırakmış, 3 gün boyunca işyerini terketmeyerek asgari ücret düzeyindeki ücretlerinin yaptıkları işin ağırlığına göre 600-1000 YTL.arasındo olmasını, yemek parası verilmesi ve taşımacılığın işveren tarafından karşılanmasını sağlamışlardı.

Hema işçisinin deneyimsizliğine ve örgütsüzlüğüne rağmen haklarını korumak için verdiği emek savaşımının Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından görülmemesi, yerel siyasi odakların yalnız bırakması karşısında emekten yana tüm güçlerin ellerindeki olanaklar ölçüsünde Hema maden işçilerine destek vermesi önemli ve anlamlı olacaktır.

salim çalık/ 21.08.2008

1 yorum:

madencininsesi dedi ki...

maden işçileri bu iş bırakma eylemi sonrası ücretlerini aldılar.

bugün öğrendiğim bir bilgi ise sömürünün bir başka boyutunu gösteriyor.
bilindiği gibi 29 eylül 2008 bayram arefesi olduğu için yarım gün çalışılıyor. Hema Kandilli İşletmesi 29 eylül gününü tam gün tatil yaptırmak gerekçesiyle işçileri 28 eylül pazar günü hafta tatillerinde çalıştıracak. oysa 4857 sayılı iş kanununda 6 gün (haftada 45 saat) çalışan işçinin hafta tatilini hak ettiğini belirterek, "iş Kanunu kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce çalışmış olmaları koşuluyla yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir." denilmektedir. ayrıca;

Kanunun 41’inci maddesinde, fazla çalışma alinde, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli fazlası olacağı ifade edilmiştir. işçinin haftalık normal çalışma süresini tamamlamasından sonra hafta tatili gününde çalışması bir fazla çalışma olduğu için, o günkü çalışması nedeniyle ödenecek ücret yüzde elli artırılacaktır. Böylece, işçiye normal yevmiyesine ilave olarak yüzde elli daha fazla bir ödeme yapılacaktır.

Hafta tatilinde çalışan işçiye bir hafta tatili ücreti, bir normal günlük çalışma ücreti ve yarım ücret fazla çalışma olmak üzere toplam da yüzde 2.5 günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.

yani Hema Kandilli İşletmesi bayram arefesini tam gün tatil yapacağım diyerek işçilere yarım gün fazladan tatil verirken, pazar (hafta tatili) çalıştırarak işçilerin kendi günlük ücreti dışında 1,5 yevmiyesine el koymuş oluyor. bu da sömürünün bir başka yöntemi.
sendikal örgütlenmenin olmadığı birçok işyerinde olduğu gibi Hema Kandilli İşletmesi'nde çalışan maden işçileri de örgütsüz oldukları için böylesi yöntemlerle sömürülüyorlar. bu nedenle devrimcilerin, sosyalistlerin, emekten yana olanların bulundukları her yerde emekçilerin-yokuslların örgütlülüğünün önemini anlatmaları, böylesi örgütlenmelerde sorumluluk almalarını gerektiriyor.

YEDİ MART SEKSENÜÇ ÜÇ MART DOKSANİKİ VE TÜM MADEN ŞEHİTLERİNE

hangi köyün yüreği / hangi ananın gözyaşları / tutabilir yasınızı // bilmem kaç yedi kat altında / yatarken yerin / okuttular kur’an’ınızı / yatış şeklinizi bile bilmeden // ilk size kuruldu/ cenazesiz gömütlükler/ -dünyada yüreğim gömüt size-// bilmem kaç yedi kat altında yerin / yatarken sizler / yemin ettim böylesinin sürmeyeceğine // yemin ettim/ yatış şeklinizi bilmeden// bilin ki dostlarım / dimdik ve ayaktasınız / yüreğim gömüt size...// Armutçuk-Kozlu 10/03/92 / salim çalık / GÜLMEKLE AĞLAMAK ARASI (sf.36)

geleceğe dikiliyor gömüt taşları



biliyorum
kendisini kirleterek tükeniyor
umutla süslenmiş gelecek günler

şimdi
bir bir içime gömülüyor
yaşamda alacağı kalan çocuklar
ömrü metaya değişilen işçiler
içime gömülüyor
töreye kurban edilen kadınlar
ve karşılıklı dağlara sürülüyor gençler
gömüt taşları geleceğe dikiliyor
gömüt taşları iki parça yüreğime

şimdi
tepeden tırnağa utançla
__ipe çekiyorum mutluluk düşlerimi
acı ve hüzün ötesi yaralı duygularla
__tenime gömüyorum gülüşlerimi

………………kasım-aralık 2007
salim çalık